Botox – föryngringsmetoder

Botox och fillers är en skönhetstrend som funnit med länge. Till stor del som ett starkt skönhetsideal i kändisvärlden men också i ett medicinskt syfte. Botox används för att lindra migrän förutom att släta ut rynkor. Kosmetiska vägar finns också i form av kost och träning för den nålrädda.   

 

Botox är för vissa en engångsgrej och för andra en del av vardagen. Skönhet definieras på olika sätt för många och det är något som går att diskutera ur flera olika perspektiv. Föryngring och slätare hud är vanliga anledningar till att använda botox. Många använder det för olika typer av ansiktsrynkor. De vanligaste är:

 

  • Kråksparkar– små rynkor i ögonens utkanter. Rynkorna förstärks när vi lär.
  • Pannrynkor­– horisontella rynkor i pannan som uppkommer när vi veckar pannan
  • Bekymmersrynkor– glabellarynkor eller argrynkor som de också kallas. Det är de vertikala rynkorna mellan ögonbrynen.

Medicinskt syfte

Ur ett medicinskt syfte används botox även vid svåra fall av migrän enligt alltomvetenskap.se. Det används då i förebyggande syfte mot framförallt kronisk migrän. Flera olika metoder och studier har beprövats. Studierna har slutligen visat att botox ska ges specifikt runt de små nervändorna precis under huden för effekt. Beträffande migrän påverkar också faktorer som stress, mat, dryck och hormonförändringar.

 

Alternativa föryngringsvägar

 

Det går givetvis att boosta huden och tänka förebyggande via kost och motion också. Som cafe.se skriver om finns det mänger av livsmedel som kan hjälpa kroppen på olika sätt. Både gurkmeja och sötpotatis innehåller A-vitamin som ökar cellförnyelsen. Det stärker i sin tur elasticiteten som bidrar till ett yngre utseende. En bov att undvika i största möjliga mån är däremot socker. För mycket socker gör att kollagenet i huden stelnar vilket bidrar till att rynkor uppstår. Socker kan också orsaka svullnad i ansiktet och förvärra befintlig akne. En annan metod för åldersföryngring är fysisk aktivitet. Träningen ska vara i en intensitet där du blir både svettig och andfådd enligt svd.se. En annan faktor som påverkar huden negativt är stress och dålig sömn. Stress ökar kroppens produktion av hormonet kortisol som har en negativ påverkan på huden. Har du exempelvis akne kan det förvärras av stress enligt svenska.yle.fi.