Köpa och sälja bostad – tänk på detta

Bostadsrätten har blivit en av våra mest populära sätt att bo i. Efter en lång tids uppgång i priser ser bostadsmarknaden ut att svalna lite, och även om du inte kan sälja din bostad för drömklippet så har du en bra chans att göra en god affär. Det hela handlar om vilken mäklare du väljer och hur mycket kärlek du lägger ner i affären.

Mäklarhuset är en mäklarbyrå att vända sig till både om du vill köpa och sälja en bostad. Du vill nämligen välja en mäklare med god kännedom om marknaden, men också om det specifika området du riktat in dig på. Detsamma gäller om du tänker sälja – att välja en mäklare som känner till det område din bostad du lägger ut till försäljning kan nämligen göra affären betydligt enklare.

Gör en bättre affär

För dig som ska köpa och sälja finns egentligen bara en sak att fokusera på: att göra en bra affär som känns trygg, snabb och enkel. Många lägger ner otrolig energi när de ska sälja sin bostad: de rustar upp bostaden med klimatsmarta investeringar, renoverar om i köket och badrummet och lägger ner tusentals kronor på att hyra in rekvisita till fotograferingen.

Många som ska köpa sin lägenhet för första gången läser på om skillnaden mellan att köpa nyproduktion eller en bostad som redan har några ägare bakom sig. Att köpa en bostad som är helt ny och som ingen har bott i är lockande, medan andra inte tycker om tanken på att köpa utifrån en skisserad ritning.

Man kan sammanfatta det hela som att en bra bostadsaffär oftast görs med en bra mäklare, någon typ av investering (i alla fall byta ut köket) – men också egen research där man själv läser på om för- och nackdelar med ett visst köp du är inne på att göra. Ju mer kontantinsats du har att lägga, desto bättre. Det är bra att tänka på att inte ”rusa in” i en affär. Kanske hittar du ett drömboende som egentligen bara lockar för att du gillar adressen, en särskild stadsdel eller liknande. Låt dig inte förblindas av ett enda bra faktum – försök hela tiden läsa av helheten.

Många får hjälp av föräldrarna först

Det är inte heller ovanligt att ens första bostadsaffär sker med hjälp av ens föräldrar och att de är de som sköter den första administrationen. Det kan vara bra att tänka på, i den situationen, att man inkluderar sitt barn i affären i den mån det går. Barnet är förmodligen en ung vuxen vid det laget, och det är bra att från början lära sig hur en bostadsaffär går till och vilka olika delar i processen som gäller vid ett köp. Det är bra att ha föräldrar som kan hjälpa till och lägga ut kontantinsats eller stå för en större del av lånet – men det också viktigt att komma ihåg att inkludera den som ska bo i bostaden för att också senare kunna få bra erfarenheter kring vad som brukar vara utmanande med en bostadsaffär. Ju mer erfarenhet man har, desto enklare blir nästa affär.