Sy egna kläder – kompromissa inte med tyget

Genom att sy dina egna kläder kan du undvika fast fashion och samtidigt hålla kostnaderna nere på klädkontot. Med lite övning kan du få till ett lika snyggt resultat som det som hänger på galgarna hos de stora kedjorna. I alla fall om du arbetar med bra material som ett snyggt tyg av hög kvalitet.

En bra startpunkt för ditt nya intresse är Nordisk textil där du hittar tyger av hög designgrad och god kvalitet. Nordisk textil är en tygleverantör som erbjuder såväl moderiktiga tyger som tyger med klassiska mönster och uttryck. Vad som är moderiktigt varierar från säsong till säsong. Vissa säsonger är siden högsta mode. Andra säsonger är det helt andra material, som tweed.

Det du behöver för att sy egna kläder – ett bra tyg och ett bra mönster

Handlar du av en seriös tygleverantör kan du vara säker på att du får ett bra tyg. Det enda du behöver hålla reda på är vilken typ av tyg du behöver. Egentligen kan du sy kläder av vilket tyg som helst. Eller till och med papper, som modedesignern Bea Szenfeld.

”Bea Szenfeld är modedesignern som hellre gör minutiöst vikta avant garde-konstruktioner i papper än kläder i textil”, skriver Dagens Nyheter om Beas komplicerade skapelser.

De tyger som är märkta som klädtyger passar dock lite extra bra för att få till rätt passform och fall på kläderna. Szenfelds papperskläder är vackra, men kan upplevas svårburna av många.

Förutom att välja rätt tyg behöver du också följa ett mönster när du syr, i alla fall om du är nybörjare. Sömnadskonstruktion är ett helt eget specialområde, och du som aldrig sytt kläder tidigare kommer nog bli förvånad över hur de olika delarna i ett klädesplagg verkligen ser ut.

 
 

Mer om Kläder