Tips för att sluta röka

Att sluta röka är för många förknippat med känslor av ångest och stress. Många drabbas av känslan av otillräcklighet och en del känner misslyckandet gång på gång när de tillslut tänder en cigarett för att stilla begäret. En blir två, två blir tre. Det finns nya sätt att sluta röka på, som enligt studier också verkar visa på att det faktiskt är ett effektivt sätt att bli kvitt nikotinberoendet.

Har du hört talas om e-cigg? Det är en variant av cigaretter som man får i ett munstycke. Tobaken har olika smaker och man kan själv reglera nikotinet – eftersom det är nikotinet som triggar beroendekänslorna är det detta man måste börja trappa ner i första hand. Läs mer om du tycker det verkar intressant.

Sluta röka är svårt men det går

Många som slutar röka drabbas av depressioner eller ångest. Man känner sig otillräcklig och att få ”återfall” känns som ett stort misslyckande. Ibland kan även omgivningen agera oförstående för den som försöker sluta, och det är inte lätt att försöka förklara för någon som inte är beroende av cigaretter varför det är så svårt. Känslan av att vara röksugen brukar beskrivas som liknande de symtom man kan få vid panikångest. Hjärtklappning, muntorrhet och skakiga händer är inte ovanligt. Detta kan göra att den som försöker sluta helt enkelt måste lugna sig med en cigarett.

Det är heller inte ovanligt att man går upp i vikt av att sluta röka. Dels är det fysiologiska förändringar i kroppen som cigaretten bidragit med, men det händer också att den som försöker sluta börjar tröstäta och därför går upp i vikt även av det skälet. För andra blir det tvärtom och man tappar istället aptiten – inte bara på mat, men även på andra saker i livet. Många menar att e-cigarreten har fördelen att den fortfarande håller en kvar vid ens vanor, men att själva vanorna inte blir lika förödande för hälsan som vid vanliga cigaretter.

Att sluta med nikotin

Att sluta röka ger direkt positiva effekter på kroppen. Ett bra hjälpmedel som många använder sig av är sluta röka-appar som påminner en varje dag om vad som händer med kroppen, dag för dag, utan cigaretten. Det gör att man uppmuntras fortsätta eftersom man då också psykologiskt kan förstå vad det är som faktiskt är så hälsofarligt med tobakscigaretterna. Att dra ner på nikotinet, som är det man blir beroende av, är ett mycket bra steg och vill man sluta röka med hjälp av e-cigaretter ska man tänka på att just trappa ner dosen nikotin man blandar i sin ”vape”-behållare.

Som tröst kan man också komma ihåg att e-cigaretter inte genererar några fimpar på marken. Det tar mer än en livsstid för fimpar att brytas ner – men många experter menar att de aldrig någonsin bryts ner fullständigt. De blir bara till mikroplaster som sedan mynnar ut i våra känsliga hav.

Det viktigaste är att välja ett sluta röka-alternativ som funkar bäst för dig, inte lyssna på vad andra säger. Kanske är det nikotinplåster som funkar bäst, e-cigg eller kanske helt enkelt bara att sluta.