Så sköter du håret i sommar

Sol, salta bad och sena sommarkvällar sliter mer på håret än vad man kan tro och det är lätt att håret ser risigt ut och tappar både fukt och näring. Dock finns det några sätt att kringgå problemet och att få ett svall med lyster.

 

Förutom grundreglerna som att inte tvätta håret varje dag, att använda balsam och att massera hårbotten finns det några extra grejer man kan göra under sommaren för att hålla håret i bra skick. Något många inte tänker på är att håret liksom huden behöver skyddas mot solen, och därför är en UV-skyddande produkt en förutsättning för ett välmående hår. Att täcka över frisyren med en hatt eller keps är ännu bättre, speciellt för färgat, blekt eller tonat hår som dels är mer poröst men även kan riskera att blekas i solen. Med tanke på all värme håret utsätts för under sommaren kan det även vara värt att låta det vila från andra värmekällor, såsom plattång och hårtork. Dessutom bör man ge håret extra näring i form av många inpackningar. En riktlinje är att använda inpackning minst en gång i veckan, skriver Expressen. Att använda håroljor som argan- eller kokosolja är också en bra grundregel, så att hårets naturliga oljor inte torkas ut i solen.

 

Få håret att må bra – inifrån och ut

På sommaren händer det ofta att man slarvar med rutiner och kost. Picknickar, resor, glass istället för lunch och sena kvällar på uteserveringar leder till att håret kanske inte får alla de vitaminer som är essentiella för kvaliteten. En idé kan vara att ta näringstillskott innehållande kisel, zink, biotin eller multivitaminer, så att man ger håret rätt förutsättningar att må bra även under semestern. Vi har tidigare skrivit om hur man ska gå tillväga för vita tänder, och att en livsstil med rökning är det värsta för tänderna. Detta gäller även för håret, då rökning gör det svårare för håret att ta upp dessa viktiga vitaminer.