Populärt med fillers

Att förstora läpparna eller ta bort rynkor med hjälp av fillers blir allt populärare, men nu går Läkemedelsverket ut med en varning om att som konsument inte köpa olika fillers på nätet hur lockande det än kan vara – och det är viktigt att välja en behandlare med rätt utbildning och behörighet när du vill testa att injicera fillers.

Funderar du på att göra fillers? Kul! Men välj då rätt behandlare och gör absolut inte behandlingen hemma själv. För att du ska få ett tillfredställande resultat och minimera risken för bieffekter och komplikationer är det viktigt att gå till en utbildad person, som gärna får vara en läkare med flerårig erfarenhet. Det är till exempel vad du får när du går till Laserspecialisten för en fillersbehandling. Där utförs injektionerna av behörig personal vilket betyder att du kan känna dig trygg med din behandlare och få det resultat du också blivit lovad vid konsultationen innan behandlingen påbörjas.

Fler vill fylla läpparna med fillers

Hos P1 Morgon pratas om hur läppförstoringar och andra sorters filler blir allt populärare, och det är något som har fört med sig en hel del konsekvenser. Nu är det nämligen inte bara seriösa behandlare som finns på marknaden, även oseriösa behandlare slåss för att ta del av den pengakaka som denna del av skönhetsindustrin skapat. Men viktigt att tänka på är att fillers rent faktiskt är injicerbara implantat som du sätter in i kroppen och därför är det viktigt att personen som injicerar fillern också vet vad denne håller på med. Något som till exempel Läkemedelsverket fått kännedom om är hur det börjats säljas olika varianter av fillers på nätet via olika sajter och produkterna som säljs saknar till exempel medföljande bruksanvisning och innehåller dessutom felaktig information om användning av produkterna. Problemet med detta är att dessa produkter inte är tillverkade eller avsedda att säljas direkt till konsumenten som vill injicera produkten, utan ska säljas till behörig person då produkten inte är en egenbehandlingsprodukt, vilket är något man till exempel sett på en av sajterna som säljer till privatpersoner. En som varnar om just den typen av oseriösa behandlare är Julie Horne som själv arbetar som behandlare. För Expressen berättar hon om hur en outbildad person som ger fillers kan göra ordentlig skada då det i ansiktet finns många artärer och om en droppe filler kommer in i en artär kan den täppa till blodflödet som går till andra delar av ansiktet – och vill det sig riktigt illa kan detta leda till vävnadsdöd och nekrotiska sår som ger ärr för resten av livet eller om artären som träffas har förbindelse till öga, ja då kan du faktiskt bli blind. Hennes tips är därför att du ska kontrollera så personen som du valt ska göra ditt ingrepp faktiskt är utbildad med erfarenhet, och det gör du så här:

  1. Googla personen för att se att denne är medicinskt utbildad.
  2. Kolla så att det finns en läkarlegitimation eller sjuksköterskelegitimation på väggen
  3. Kontrollera så personen har ett giltigt ID-kort som bekräftar att personen är injektionsbehandlare.