Ökat intresse för skönhetsingrepp

Trender kommer och går inom alla tänkbara ämnen, till och med inom skönhetsbranschen. Det är nu mer populärt än någonsin att göra skönhetsoperationer för att förändra sitt utseende. Det är dock viktigt att man tänker igenom allt en extra gång innan man lägger sig under kniven och sprutan.

Skönhetsingrepp görs allt oftare i Sverige. Svenskarna tycker om att lägga pengar på att förändra utseendet vilket ökar intresset för företag att erbjuda denna typ av tjänster. Man ser att det finns stora summor pengar som folk är beredda att lägga på att förändra och förbättra sitt utseende. Med hög efterfrågan blir branschen därför större och större.

Det görs fler ingrepp än vad folk tror. Det vanliga är inte unga tjejer som gör stora läppar, utan den allra största delen av våra patienter är kvinnor mellan 35 och 50 år som vill se lite piggare och fräschare ut” – Fredrik Barne, kirurg.

Men är man den som känner behovet av att förändra något på kroppen är det viktigt att tänka till en extra gång. Det gäller att man är säker på att personalen som utför ingreppet är medicinskt utbildad och är legitimerad inom sjukvården, som man är på till exempel Nordiskakliniken. Annars riskerar man att få svåra skador om ingreppet går felaktigt till. Som man skriver om på Sveriges Radio kan man i värsta fall bli drabbad av missfärgningar, bölder och till och med blodförgiftning om allt inte går rätt till.

Förslag om ny lag

För att minska risken för skador vid denna typ av ingrepp och kirurgi har man lagt fram ett förslag om en ny lagstiftning. Förslaget syftar till en lag om att endast legitimerad personal får genomföra ingreppen. Förslaget har dock varit på tapeten en längre tid men inte gått igenom. Det återstår alltså att se om lagen om kravet blir verklighet eller inte.