Ett bättre Dressmann

Nederländerna är kanske inte det land som är mest fashion. Men deras svar på Dressman är värt att kolla upp. Än så länge finns ingen butik i Sverige, men däremot i några av våra grannländer.

Behöver din killes garderob en ansiktslyftning? Har han kanske fyllt 30, men äger ingen kostym (studentkostym räknas INTE!)? Om budgeten är begränsad kan det vara värt att kolla upp Suitsupply. Ska man beskriva det i några få ord kan man säga ”som Dressman, fast från Nederländerna, och snyggt”. Det här innebär också att priserna är högre än på den norska svenne banan-kedjan, men de är å andra sidan lägre än om man skulle välja Armani, och till samma kvalitet, enligt en artikel i Wall Street Journal från 2011. Man använder också tyger av hög kvalitet från kända väverier, ofta samma väverier som dyrare och mer kända märken också använder. Som namnet antyder ligger fokus på elegantare kläder, och snittet är ganska modernt, vilket innebär smala kavajer och ofta korta byxor. Om din kille vill se ut som en brittisk godsägare får ni leta någon annanstans, även om han kanske kommer att gilla deras skor ändå.

Suitsupply grundades av Fokke de Jong (alltså namnet!) 2000. Grundaren var då 26 år gammal, och pluggade fortfarande. Företaget grundades i hans studentrum, och de Jong är fortfarande VD för företaget. Suitsupply är ett vertikalt integrerat företag, vilket innebär att man inte köper in från underleverantörer, utan äger all tillverkning själva. Det blir dyrare än att köpa in från underleverantörer, men det innebär samtidigt att kvaliteten blir högre och att man lättare kan kontrollera produkterna som tillverkas.

Fair wear

Även om priserna är låga (de dyraste kostymerna kostar strax över 7000 kr på hemsidan, och de har kostymer som bara kostar marginellt mer än Dressmanns.) är kläderna producerade med hänsyn till textilarbetarnas rättigheter. Suitsupply ingår i Fair Wear Foundation, en förening som arbetar för att förbättra textilarbetares villkor. FWF har följande regler för alla sina medlemmar:

  • Inget tvångsarbete
  • Ingen diskriminering
  • Inget användande av barn som arbetskraft
  • Föreningsfrihet och möjlighet att löneförhandla kollektivt
  • Löner som det går att leva på
  • Rimlig längd på arbetsdagarna
  • Säkra och hälsosamma arbetsförhållanden
  • Juridiskt bindande anställningsavtal

När den senaste kollektionen, som fått namnet Beach Boys, nu lanseras verkar man ha inspirerats en hel del av Gullivers resor. Alla modeller är gigantiska. Hur man gjorde visas i denna film.

Locka killen till Köpenhamn

Suitsupply är kända för att inte lägga sina butiker där man kan förvänta sig, och kanske är det delvis som ett led i detta som man inte har någon butik i Sverige. Inte än, i alla fall. De har dock en webbsajt på svenska, så tvinga mannen i ditt liv att surfa in där. Eller åk till Danmark, där finns en butik. Man kan också kombinera shopping med kryssning, om man åker till Riga. Snart öppnar också butiker i Helsingfors, Tallinn och Stockholm, enligt information på hemsidan.

Om han behöver övertygas, säg att de har nyckelringar och plånböcker med Bluetooth, så att man kan spåra dem om de försvinner. När han sedan går in på sajten, eller kiver in i butiken, kommer han förhoppningsvis också att upptäcka kläderna.

 
 

Mer om Herrkläder