Bästa metoden för hårborttagning

För den som vill bli kvitt oönskad hårväxt finns idag en rad effektiva metoder. Permanent hårborttagning sägs vara bäst, men även snabba hemmabehandlingar kan fungera bra för vissa typer av hår. Vilka metoder är de vanligaste och vilka för- och nackdelar har de?

 

Att göra en permanent hårborttagning är det allra bästa om man vill ha ett resultat som varar och är skonsamt för huden. Hårborttagning via laser (IPL) eller via pulserande ljus (PL) är två metoder som är vanliga. Båda metoderna går ut på att ljuset som framställs vid behandlingen går ner på djupet i hårsäckarna och bränner bort dem, för att förhindra att nytt hår växer ut. Behandlingen tar cirka 30 minuter och det krävs ungefär sex behandlingstillfällen för att håret ska försvinna helt och huden ska bli helt slät, skriver Expressen. Att göra permanenta hårborttagningar via IPL eller PL går snabbt, smärtfritt och man behöver inte ha någon utväxt för att kunna utföra behandlingarna. För mörka hårstrån är det mycket effektivt, har man dock hår som är rött, grått, vitt eller mycket fjunigt får man dessvärre ta till andra metoder. Att välja metod bör dock göras med omsorg. Det har hänt att exempelvis vissa hårborttagningskrämer kan leda till toxiska eller allergiska reaktioner.

 

Vilka andra metoder finns för hårborttagning än laser?

För den som av någon anledning inte vill genomgå en laserbehandling, eller inte uppfyller kriterierna med rätt typ av kroppshår, finns andra metoder att tillgå.

 

  • Fördelarna med rakning är att det är en billig och snabb metod som inte gör ont. Nackdelarna är att det krävs återkommande behandlingar, ofta flera gånger i veckan, för att upprätthålla resultatet. Därför är rakning en mindre bra metod långsiktigt. Det finns även risk för skärsår så man bör välja sin rakhyvel och rakgel noggrant utefter hudtyp. Enligt UMO.se bör man även byta rakbladen ofta och undvika att dela rakhyvel med andra.

 

  • Fördelarna med vaxning är att håret hålls borta länge, upp emot fyra veckor. Nackdelarna är att det för vissa gör väldigt ont. Dock kan man ofta vänja sig vid smärtan. Vaxning kan även ge inåtväxande hårstrån och inflammationer på känslig hud. Stråna måste även ha en viss längd för att kunna ryckas med. Det finns både varmt och kallt vax samt färdiga remsor.

 

  • Även med epilator är fördelarna att håret hålls borta länge, och priset för epilatorn är en engångskostnad vilket gör det till ett billigt alternativ. Nackdelarna är att det tar lång tid att få med alla hårstrån och att smärtan kan vara omfattande, dock kan man även här vänja sig. Epilator får inte användas i ansiktet.

 

  • Trådning. Fördelarna med trådning är att man får bort hela hårstrån från roten, och även små fjun. Det går snabbt och ger en mycket len känsla. Nackdelarna är att man kan stimulera hårväxten så att man får oönskad effekt och den blir värre. Trådning utförs enklast på salong.

 

  • Fördelarna med pincett är att det är en enkel och snabb metod för att rycka bort irriterande hårstrån. Nackdelarna är att om man plockar ett stort område tar det lång tid, och även här kan stimulansen av huden leda till att hårsäckarna överproducerar fler strån och man får motsatt effekt.